Проучване разкрива защо повечето бебетата се раждат през нощта

Проучване разкрива защо повечето бебетата се раждат през нощта

Вероятно сте чували хиляди истории за родители, тръгнали спешно към болницата в малките часове на деня. Голяма част от бебетата решават да се появят на този свят по тъмно, когато родителите са най-малко подготвени. Оказва се, че има научно обяснение за това. 

Вижте какво е то и в кой ден от седмицата се раждат най-много бебета:

Всичко идва от епохата на пещерните хора и мамутите

Фактът, че повечето бебета се раждат през нощта, е свързан с еволюцията. Било е по-безопасно за нашите предци да раждат през нощта, когато другите хора от техните племена се събирали заедно и можели да защитят родилката и да й помогнат. Нощта била по-безопасно време за раждане, за да няма опасност от нападение от хищници.

Тялото на майката също има начин да се справи с това

Хормоните играят много важна роля в раждането през нощта. Мелатонинът, хормонът, който ни приспива, също помага да започнем раждането. Заспиването може да бъде трудно за бременна жена, но количеството мелатонин се повишава към края на бременността. Този хормон прави контракциите по-силни, когато се комбинира с хормона на раждането, окситоцин.

Начинът, по който жената ражда бебето си, също е от значение

Според изследователи по-голямата част от бебетата се раждат между 1 и 7 сутринта. Много бебета се раждат в 8:00 сутринта, това е най-често срещаният час за раждане.

Учените имат обяснение за това. Бебетата, които са родени естествено, виждат света по модела нощ/ден. Бебетата, които се раждат чрез цезарово сечение, най-често се раждат сутрин и има много малко раждания чрез секцио през нощта.

Най-популярният ден за раждане на бебета 

Според проучванията по-голямата част от бебетата се раждат във вторник, а най-малко се раждат в неделя. Още по-изненадващо е, че ражданията в събота и неделя обикновено се случват рано сутрин или късно вечер, за разлика от тези през работната седмица. 

В кой ден и по кое време се роди вашето бебе? 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay