Как да различим истинската вълна от синтетичната, когато си избираме дрехи за зимата?

Как да различим истинската вълна от синтетичната, когато си избираме дрехи за зимата?
Canva

За да ни топли една зимна дреха, то тя трябва да е изработена от естествени материи. В противен случай усещането ще е спарващо и материалът ще ви изпотява. Най-предпочитаната материя за зимата определено е вълната, но често на пазара можем да срещнем имитации или подвеждащи етикети.

Ето няколко съвета как да разползнаете дали дрехата ви е от естествена вълна:

Проверка на етикета

Първият и най-прост начин е да проверите етикета на дрехата. Вълнените дрехи обикновено ще бъдат маркирани като "100% вълна," "мериносова вълна," "кашмир" и т.н. Синтетичните материи като полиестер, акрил и найлон също са ясно указани на етикета.

Мекота на докосване

Вълнените дрехи обикновено са по-меки и нежни на допир в сравнение със синтетичните материи. Ако дрехата се усеща груба, това може да бъде индикация, че тя е синтетична.

Поглед на влакната

Може да използвате лупа, за да прегледате влакната на материята. Вълнените влакна са неравни, докато синтетичните обикновено са по-равни и правилно построени.

Парен тест

Ако я поставите под пара, обикновено ще усетите лека миризма на изгорял косъм. Този тест може да бъде полезен, но бъдете внимателни да не изгорите дрехите.

Пълнеж и тегло

Вълнените дрехи обикновено са по-тежки от синтетичните и често се използват за зимни дрехи като палта и пуловери. Синтетичните дрехи са по-леки и обикновено се използват за дрехи, подходящи за по-топли периоди.

Проверка на сгъвките

Ако сгъвате дрехата и след разгъване има следи от сгъвките, то това може да бъде индикация за вълна. Синтетичните материи обикновено не задържат сгъвките по същия начин.

Топлинна изолация

Вълнените дрехи са известни с отличната си топлинна изолация. Ако облечете дрехата и чувствате се много топло, вероятно тя съдържа вълнени материи.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay