4 зимни плода, които пасват перфектно на сезонното ви меню

Тези красоти в хладно време са достъпни само за няколко седмици всяка година. Грабнете ги, докато можете.

4 зимни плода, които пасват перфектно на сезонното ви меню
Pexels

Често оплакваме изчезването на летните плодове, но зимата има собствена реколта от сладки плодове (и те не винаги получават вниманието, което заслужават). Обикновено има изобилие от ябълки, круши, грейпфрут и боровинки, когато настъпи по-хладно време, но появата на помело, дюля и нар са само още няколко сезонни допълнения към зимното плодово меню. Те може да са по-рядко срещани, но са удоволствие, когато можете да ги намерите. Следващият път, когато отидете да пазарувате хранителни стоки, проверете за наличността на тези зимни продукти.

Помело

Най-големият цитрусов плод, помелото, варира от светло жълто до розово и има вкус на сладък грейпфрут без горчивина. Помелото е толкова подобно на грейпфрута, че можете да размените двете в любимите си рецепти, изискващи този ярък цитрусов плод. 

Дюля

Суровата дюля има стипчив вкус, така че определено не е плод, който бихте откъснали и отхапали направо от дървото. Веднъж сготвен обаче, вкусът на дюлята попада между ябълка и круша - очевидно е много по-привлекателен. По същия начин една зряла дюля изглежда като кръстоска между ябълка и круша, те са лесна замяна за вашите рецепти за пълнени печени ябълки. Твърдата, дървесна текстура, която ще изпитате, докато режете сурова дюля, ще се промени драстично след варене във вино или карамелизиране с маслоЖълтият цвят на суровата му форма се превръща в розов оттенък, когато се готви, а текстурата се превръща от жилава и дървесна в мека. Тъй като нарязаните дюли се окисляват бързо, ние обичаме бързо да мариноваме резени дюли, за да предотвратим покафеняване, и да ги сервираме в ястие с подправки.

Райска ябълка

Не, това не са неузрели домати, а райска ябълка! Райската ябълка има флорална сладост и кремообразна текстура, подобна на круши. Има два вида, които обикновено се срещат в магазините през зимните месеци: Fuyu и Hachiya. Fuyu са малки оранжеви плодове с плоско дъно, които са ароматни дори когато са твърди - за разлика от Hachiya, който трябва да е напълно мек и узрял преди ядене. Hachiyas изглеждат подобни на Fuyu, но обикновено са по-продълговати с по-наситен оранжев цвят. Ако обичате плодове във вашите рецепти за салата, райските ябълки Fuyu са на път да се превърнат в новата ви любима добавка към салата. Те са сладки, за да допълнят горчиви зеленчуци и богати съставки (като орехи) и достатъчно твърди, за да запазят формата си. Докато сортът Fuyu поддържа формата си добре и може да се консумира суров като ябълка, райската ябълка Hachiya има най-добър вкус, когато узрее до текстура, подобна на яйчен крем.

Нар

Ценени заради своите рубинени семена, пресните нарове са богати на антиоксиданти и с високо съдържание на фибри и фолат. Търсете гладка, блестяща кожа. Насладете се на набраните семена като лека закуска или гарнитура за салати или пийте сока за доза витамини C и K. За щастие, наровете се съхраняват много добре, така че можете да се запасите, знаейки, че няма да се развалят, когато се съхраняват на хладно, тъмно място (като вашия хладилник) за до един или два месеца.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay