История и произход на пестото

История и произход на пестото
unsplash

Пестото е известен италиански сос, който се използва в различни ястия, най-често в паста, но и в супи, сандвичи и други. Той има дълга история и произход, който се свързва с италианската кухня. Ето някои ключови факти от историята на пестото:

Произход: Пестото произлиза от региона Лигурия в Северозападна Италия. Точно както италианците са известни с разнообразието на своите регионални кухни, пестото е характерно за този конкретен регион.

Етимология: Думата "песто" произлиза от италианската дума "pestare", която означава "да се мачка". Това отразява начина на приготвяне на соса, където съставките се мачкат внимателно, а не се смесват с електрически уреди.

Съставки: Класическото песто съдържа няколко основни съставки - босилек, чесън, олио, кедрови ядки, пармезан и твърдо сирене, наречено "pecorino". Съставките се комбинират и мачкат в хаванче.

История: Пестото има дълга история и е наречено "Pesto alla Genovese" на града Генуа в Лигурия. Първите записи за този сос датират от 1800 г., но той вероятно съществува в региона от столетия.

Разнообразие: Въпреки класическата рецепта, пестото може да се приготвя с различни вариации и добавки. Някои от тях включват рукола, спанак, печени чери домати, или заместване на кедровите ядки с други видове ядки.

Интернационална популярност: Пестото е станало изключително популярно извън Италия и се използва в кухни по целия свят.

Паста с песто: Едно от най-известните ястия с песто е "паста с песто" (Pasta al Pesto), което е просто спагети или друг вид паста, приготвена с песто сос.

Символ на Лигурия: Пестото се смята за символ на региона Лигурия и е важна част от италианската култура и кухня.

Пестото се радва на голяма популярност в целия свят, благодарение на това, че е свежо и много ароматно. То се поднася на масата като сос за паста, сандвич или подправка за други ястия и продължава да бъде обичан и ценен вкус от гурме любители по света.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay