Матча: Ползи, съдържание на кофеин и странични ефекти

Може ли да помогне за по-бързо сваляне на излишни килограми, ще разберете в статията.

Матча: Ползи, съдържание на кофеин и странични ефекти
Pexels

Матча завладя света през последните години, пленявайки както любителите на чая, така и хората, които се грижат за здравето си. Но какво точно е матча и какво я прави толкова специална?

Разговаряхме със здравни експерти и диетолози, специализирани в японската кухня, за да разберем ползите от матча.

Какво е матча?

Matcha е вид зелен чай на прах от Япония, който продължава да набира популярност в световен мащаб. Това, което отличава матча, е нейният особен процес на отглеждане и приготвяне.

Растенията за чай Матча се засенчват от прекомерна слънчева светлина с помощта на бамбукови рогозки по време на периода на растеж. Този традиционен метод на отглеждане произвежда растения с по-високо съдържание на теанин, антиоксиданти, хлорофил и кофеин в сравнение с другите зелени чайове.

За разлика от други процеси за добиване на чай, при които листата се накисват и изхвърлят, матча включва фино смилане на листа от зелен чай, отгледани на сянка, в яркозелен прах. Традиционно матча се разбива с малко количество гореща вода и се сервира в купа, за да се насладите в чистия й вид. 

Отличителният вкус на Matcha е много по-различен от другите чайове. Докато някои биха описали вкуса като тревист и горчив, висококачествената матча, приготвена правилно, ще бъде с високо съдържание на умами и ще има лека сладост.

В Япония се казва "насладете се на вкуса на зеления чай, но се насладете на аромата на черния". Приготвянето на матча става бавно при ниска температура - това е тайната на вкусната чаша.

Съдържание на кофеин в матча

Типична чаша матча има около 30-40 милиграма кофеин, въпреки че може да съдържа много повече в зависимост от марката.

Матча има по-високо съдържание на кофеин от другите зелени чайове. В зависимост от вида и марката, една чаша може дори да съдържа повече кофеин от същото количество кафе.

Но мача също така съдържа аминокиселината L-теанин, която помага за осигуряването на по-балансиран енергиен тласък. Ето защо много хора забелязват, че кофеинът се усеща по-мек от кофеина в други чайове или кафе. Някои японски диетолози пият матча през целия ден, дори след вечеря, за да успокоят ума си преди лягане. 

Ето как съдържанието на кофеин в матча се съпоставя с кафето и другите чайове. Имайте предвид, че точното съдържание на кофеин ще варира в зависимост от марката и размера на порцията. 

НапиткаКофеин на чаша
Японска матча 30-40 мг
Зелен чай 29,4 мг
Черен чай 47,4 мг
кафе 91,8 мг

За здрави възрастни пиенето на 1-2 чаши матча (до 2 чаени лъжички матча на прах) всеки ден е безопасно. Имайте предвид, че Националният здравен институт съветва хората, които са бременни, планират да забременеят или кърмят, да ограничат приема на кофеин до по-малко от 200 милиграма на ден.

Ползи от матча

Matcha е известен с високата си концентрация на антиоксиданти, по-специално катехини 1 , за които се смята, че имат различни ползи за здравето, включително потенциални свойства за борба с рака и подобряване на метаболитното здраве.

Освен това матча съдържа L-теанин, аминокиселина, която насърчава релаксацията и умствената бдителност 3 , осигурявайки спокоен и фокусиран енергиен тласък .

Поради потенциала си за предотвратяване на много заболявания и поддържане на когнитивната функция, редовната консумация на матча може да повлияе положително както на физическото, така и на психическото здраве. Ето неговите най-обещаващи ползи за здравето.

1. Има високо съдържание на антиоксиданти.

Зелените чайове, подобно на матча, съдържат значително количество катехини, като най-разпространеният е епигалокатехин галат (EGCG), група флавоноиди с антиоксидантни и противовъзпалителни свойстваВисокото полифенолно съдържание на матча е по-добро за улавяне на свободните радикали, отколкото витамин С сам по себе си

Матча е с особено високо съдържание на вид антиоксидант, наречен полифеноли, за които е доказано, че сами по себе си имат много ползи за здраветоПолзите от матча може да са повече от синергичните ефекти на няколко различни съединения, включително кофеин и витамин С, теанин и хлорофил.

2. Може да подобри когнитивната функция.

Много проучвания, показващи ползи за здравето, са от зелен чай и не са специфични за матча. Има обаче някои малки проучвания, изследващи ползите от матча върху мозъчната функцияУстановено е, че теанинът, в комбинация с кофеин, подобрява вниманието и степента на реакция при по-възрастни хора.

Матча подобрява когнитивната функция както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, тъй като теанинът в матча насърчава успокояването на нервната система.

Неговото умерено съдържание на кофеин помага да се засилят когнитивните ефекти на теанина и двете заедно създават уникално, балансирано състояние на ума, което е едновременно будно и отпуснато. Съединенията в матча помагат за подобряване на яснотата, намаляване безпокойство и подобряване на паметта и фокуса. 

3. Може да има кардиопротективен ефект.

EGCG и рутинът в зеления чай матча се свързват с кардиопротективни свойстваEGCG може да намали оксидативния стрес и да предотврати активирането на определени протеини и сигнални пътища, които предизвикват възпаление в нашето тяло. Когато взаимодейства синергично с витамин С, рутинът е мощен антиоксидант, който може да укрепи кръвоносните съдове

Проучванията показват, че пиенето на зелен чай на дневна база може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, като EGCG потенциално понижава нивата на LDL-холестерола.

4. Може да има противоракови свойства.

Фенолните киселини, като тези, открити в матча, имат висок антиоксидантен и противовъзпалителен потенциал, който може да инхибира растежа на раковите клетки и да предотврати метастази

EGCG в зелените чайове, подобно на матча, изглежда има някои специални способности, които биха могли да помогнат в борбата срещу рака чрез предотвратяване на растежа на кръвоносните съдове, които хранят туморите, предпазвайки нашите клетки от увреждане и намалявайки риска от процеси, причиняващи рак. Консумирането на големи количества EGCG може да  намали честотата на колоректален рак и рак на жлъчните пътища и да потисне растежа и пролиферацията на ракови клетки на жлъчния мехур и жлъчните пътища.

5. Може да подпомогне метаболизма.

Някои фенолни киселини, открити в матча, могат да помогнат за контролиране на това как тялото ни смила и усвоява мазнините и въглехидратите, което може да предложи подкрепа при управлението на метаболитни състоянияМатча може също да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар и подобряване на инсулиновата чувствителност. 

В малко проучване на възрастни жени, консумацията на матча всеки ден в продължение на три седмици засилва окисляването на мазнините, предизвикано от упражнения по време на 30-минутна бърза разходка.  

Проучванията показват, че екстрактите от зелен чай могат да намалят телесното тегло и обиколката на талията, когато се комбинират с балансирана диета и редовни физически упражнения. Въпреки че повечето проучвания, показващи метаболитни ползи, са от зелен чай и не са специфични за матча, те идват от едно и също растение и съдържат подобни съединения.  

Матча странични ефекти

Както при повечето неща, матча има някои потенциални недостатъци, които трябва да имате предвид.

Ако консумирате матча на празен стомах, това може да бъде дразнещо или да причини гадене. Традиционно се сервира с малки сладки в Япония поради тази причина. Придружете вашата матча с нещо малко за хапване, за да компенсирате нейната стипчивост и горчивина.

Матча с по-ниско качество обикновено има по-високо съдържание на танин и по-ниско съдържание на L-теанин, което го прави по-вероятно да разстрои или свръхстимулира стомаха.

Матча също съдържа танини, които могат да причинят замайване или да попречат на усвояването на желязото, и оксалати, които могат да предизвикат или да допринесат за камъни в бъбреците при някои хора, които са по-чувствителни към оксалати.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay