Принц Уилям ще прави опити да спаси планетата

Принц Уилям стартира вдъхновяващият проект на име Earthshot Prize, с който има за цел да промени историята. Той ще предостави милиони за финансиране за иновации, които ще помогнат да направим света по-добро място. Петима победители всяка година ще получат безвъзмездна помощ от 1 милион паунда в подкрепа на тяхната работа в една от петте области: "защита и възстановяване, почистване на нашия въздух, съживяване на нашите океани, изграждане на свят без отпадъци, коригиране на нашия климат". И ако бъдещите церемонии по награждаването приличат на предишните, ще можем да видим Катрин, принцесата на Уелс в невероятно облекло – Кейт беше зашеметяваща в зелено за наградите Earthshot през 2022 г. в Бостън.

В подкрепа на наградата Earthshot, принц Уилям си партнира със Sorted Food, популярен британски канал в YouTube, за да създаде и сервира вегетариански бургери, приготвени с помощта на предишни технологии, спечелили наградата Earthshot. Докато говореше за инициативата Earthshot, принц Уилям се присмя на себе си, отбелязвайки, че са отнели години, за да започне.

"Имах коса, когато започна", пошегува се той.

Принц Уилям иска хората да се концентрират върху това да направят Земята "по-здрава"

Наградата Earthshot получава името си от идеята на президента Джон Ф. Кенеди да изпрати човека на Луната - фразата "лунен изстрел" става синоним на идея, толкова голяма, че изглежда невъзможна. Но въпреки вдъхновението на името, принц Уилям не вижда много смисъл в това да се опитва да колонизира Луната. По-скоро той иска да се съсредоточи върху решения тук на земята. 

Докато разговаря с домакините на Sorted Food, той казва, че наградата Earthshot е за "спасяването на планетата, а не за отвеждането ни на Луната". Уилям също се шегува: "И има много хора, които вече искат да се преместим на следващата планета, и аз си казвам "Чакай, нека не се отказваме от тази планета още. Имаме добри неща тук .. Нека все още не се отказваме от това!"

Той не назовава никого конкретно, но говори за хора като Илон Мъск и Джеф Безос, които се застъпват за създаването на космически колонии на Луната и Марс. Не за първи път принц Уилям се захваща с идеята за космически туризъм. В интервю за BBC Newscast  през 2021 г. той казва: "Имаме нужда от някои от най-великите мозъци и умове в света, фокусирани върху опитите да поправим тази планета, а не да се опитваме да намерим следващото място, където да отидем и да живеем."

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay