Онази важна, важна дилема: диета или спорт?

Да спортуваш или да мързелуваш?

Болната тема на много жени – отслабването. Щом четеш тази статия, вероятно и теб те връхлита онова гузно чувство, когато кантара показва знаеш какво, а най-често използваното ти изречение е станало "От утре започвам да отслабвам!". И всеки път, дълбоко убедена в (не)силната си воля, се озоваваш с омазани в шоколад пръсти и виновно задоволство, че си си похапнала...

 

За да ти облекчим живота, те съветваме: помисли си кое ти е по-лесно – да спазваш хранителен режим или да спортуваш. Тук идва и решението на проблема ти. А за да те улесним максимално ти представяме и двата сценария, през които ще преминеш. Почерпката ще си я чакаме в редакцията!

 

Сбогом, скъпа моя захар, здравей свежа салатке

Не обичаш да спортуваш, падаш си повече по домашния уют, или направо с ръка на сърцето си признаваш, че си много мързелива? Тогава, естествено ще трябва да промениш нещо в хранителния си режим. Като за начало – намали приема на калории. Не знаеш как? Започни да обръщаш внимание на съдържанието, изписано на опаковките и прочети малко повече информация по въпроса. Нормалната дневна доза калории при двата пола е различна:

 

Възраст       Мъже           Жени

15 – 18г    2 800ккал   2 100ккал

19 – 22г    2 900ккал   2 100ккал

23 – 50г    2 700ккал   2 000ккал

Гледайки тази схема, просто извади от менюто си около 300 – 400 калории, като имай предвид, че дневната доза не трябва да пада под 1 200ккал.

 

Ако не си на "ти" с математиката или просто не ти се занимава с ежедневни сметки, то тогава варианта е друг. Разгледай здравословните и диетични варианти, които ти предлагаме.

 

Раз, два, три...

При този вариант ограничения в хапването почти няма. Казваме почти, защото за да отслабнеш, ядейки нон-стоп хамбургери и шоколади, то трябва да не излизаш от фитнес залата. Ефект ще постигнеш ако се храниш с нормална, домашно приготвена храна, но започнеш да спортуваш често. Любимите ти "спъващи" храни не са забранени – просто ги приемай сутрин, за да имаш време да ги изразходиш. Ще настъпи време обаче, когато организма ти ще привикне към ежедневното спортуване и отслабването ще прекъсне. Щом това се случи, повече изтощаващи упражнения не са нужни. Това ще доведе до демотивация и дори може да намразиш думата спорт.

 

Диета плюс спорт: най-ефективната комбинация

Макар да предпочетеш вариант номер 1, замисли се в каква форма ще си. Отпусната кожа, безформено тяло, да не говорим за красивите женски извивки, които може да ти липсват. Да, ще отслабнеш, но само това ли е крайната ти цел?

За да си похапваш каквото пожелаеш пък, трябва здраво да тренираш. Цялата тази усилена работа може един ден да ти писне, като всичкият ти труд замине на вятъра.

 

Извод: За оптимални резултати – храни се здравословно и спортувай три пъти седмично. Хем ще намалиш калориите, хем ще изваяш женствените си форми. Надяваме се, че сме ти показали накъде водят и трите посоки, а най-правилният – ти сама прецени кой е той.

 

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay