В кои случаи трябва да избягваме консумацията на яйца?

В кои случаи трябва да избягваме консумацията на яйца?
Canva

Яйцата са обичайна и популярна част от хранителната ни диета, предоставяйки важни хранителни вещества като протеини, витамини и минерали. Въпреки това, има някои случаи, в които трябва да се избягва консумацията на яйца или поне да се огранични. Ето някои от тези случаи:

Алергия към яйцата

Алергията към яйца е доста разпространена, особено при децата. Хората с алергия към яйца трябва да избягват консумацията на цели яйца, както и продукти, които ги съдържат, като например майонеза или някои видове сладкарски изделия.

Проблеми с холестерола

За хората със здравословни проблеми, свързани с висок холестерол, може да бъде препоръчително да ограничат консумацията на яйца. Въпреки че научните изследвания не подкрепят ясна свързаност между консумацията на яйца и повишени нива на холестерол, за някои хора това може да бъде фактор, на който да обърнат внимание.

Производство

Хора с етични или морални проблеми свързани с индустриалното производство на яйца, като например неблагоприятни условия на отглеждане на птиците, могат да избягват консумацията на яйца от такива източници. У нас всяка кутия с яйца има определена номерация, която трява да следвате, ако имате подобни убеждения. 0 - свободно отглеждани кокошки, 1 - подово отглеждане и 3- клетъчно.

Носители на определени болести

Яйцата носят риск от болести като салмонелоза. В такъв случай трябва да се избягват сурови или рохки яйца, за да намалите опасността от заразяване и разпространение на инфекция.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay