За какво е полезен дивият чесън

За какво е полезен дивият чесън
Canva

Дивият чесън, известен също като левурда, е многогодишно луковично растение, което принадлежи към семейството на чесъна. Той е бил използван от векове заради лечебните си свойства и хранителна стойност. Ето някои ползи от дивия чесън:

Подобряване на здравето на сърцето

Дивият чесън съдържа съединения, които помагат за понижаване на нивата на холестерола и триглицеридите, намалявайки риска от сърдечни заболявания. Освен това подобрява кръвообращението и намалява кръвното налягане.

Подсилване на имунната система

Високото съдържание на витамини А, С и Е в дивия чесън го прави мощен имуностимулатор. Той помага за борба с инфекциите и предпазва тялото от болести.

Подобряване на храносмилането

Дивият чесън стимулира производството на стомашна киселина, жлъчка и панкреатични ензими, които са от съществено значение за доброто храносмилане. Той също така помага за облекчаване на симптомите на лошо храносмилане, газове и подуване на корема.

Управление на диабета

Някои изследвания показват, че дивият чесън може да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар чрез стимулиране на секрецията на инсулин и подобряване на използването на глюкозата от клетките.

Богат на антиоксиданти

Дивият чесън е пълен с антиоксиданти, които предпазват тялото от оксидативен стрес и увреждане на клетките. Тези антиоксиданти включват кверцетин, каемпферол и рутин.

Антибактериални свойства

Дивият чесън има антибактериални свойства, които могат да помогнат в борбата с бактериалните инфекции. Може също така да помогне за унищожаването на паразити и червеи.

Здраве на костите

Съдържанието на витамин К в дивия чесън насърчава здравето на костите, като подпомага минерализацията на костите и намалява риска от остеопороза.

Подобряване на здравето на кожата

Витамините A, C и E в дивия чесън могат да подобрят здравето на кожата, като намаляват възпалението, борят се с акнето и забавят стареенето.

Важно е да се отбележи, че въпреки че дивият чесън предлага множество ползи за здравето, той може да причини странични ефекти при някои хора, като дразнене на стомаха или алергични реакции. Също така не трябва да се консумира в големи количества, тъй като може да причини симптоми като гадене, диария и главоболие. Както винаги, консултирайте се със здравен специалист, преди да направите значителни промени в диетата си.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay