Зелеви пури

14 листа кисело зеле за вкусна вечеря

Зелеви пури

Сармите са една от иконите на балканската кухня. "Сарма” е съществително от турския глагол sarmak, който означава "завивам на руло, свивам”. Обвивката на тези постни сарми с кисело зеле е традиционна, българска, но плънката дава идея за необятните възможности на вкусните "пакетчета".

Необходими продукти за 4 порции:
14 листа кисело зеле

1 ч. ч. киноа или ориз

1 ч. ч. сварен нахут

4 с. л. зехтин

1 стрък праз, ситно нарязан

2 скилидки чесън, нарязани

1 морков, нарязан на малки пръчици

250 г гъби, нарязани на резени

1 сушена червена чушка, натрошена

1 ч. л. сушени копър и джоджен или нарязани пресни

1 ч. ч. зелев сок

100 мл бяло вино

за соса:

1 глава лук, нарязан на ситно

1 с. л. олио

1 ч. л. червен пипер

1 с. л. брашно

1½ ч. ч. зелев сок

Начин на приготвяне:
1. В загретия зехтин се слагат празът, чесънът, морковът и гъбите. Задушават се на силен огън, докато водата се изпари. Добавят се чушката и киноата и се налива 1 ч.ч. вода. Подправя се със сол и пипер на вкус, оставя се да поври, докато киноата попие водата. Добавят се нахутът и зелените подправки.

2. Жилките на зелевите листа се изтъняват с остър нож. Плънката се разпределя върху 12 от листата и те се завиват като пури. На дъното на тавичка се слагат останалите 2 листа, върху тях се подреждат пурите. Заливат се със зелевия сок и виното. Слагат се да се запекат за 20-30 мин. на 190º С.

3. За соса лукът се задушава в олиото с 1 с. л. вода. Щом водата се изпари и лукът стане прозрачен, се добавят червеният пипер и брашното, разбъркват се и се заливат със зелевия сок. Сосът се разбърква, докато се посгъсти. Готовите зелеви пури се заливат със соса.

сп. Меню

11 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay