5 нежелани реакции от употребата на ретинол

5 нежелани реакции от употребата на ретинол
Canva

Ретинолът е една от водещите съставки, когато става дума за анти-стареене и подобряване на здравето на кожата, но също така е и една от най-плашещите поради реакцията, която може да предизвика. За да разберете защо кожата може да реагира по определени начини е важно е да знаете точно какво представлява ретинолът и как действа.

Произведен от витамин А, който е от съществено значение за растежа на нови клетки и стимулира производството на колаген, той помага за възстановяване и регенериране на кожата. Ето защо е установено, че намалява бръчките и фините линии, тъй като действа чрез ускоряване на кожните цикли, които след това се възползват от увеличеното производство на колаген. По отношение на лечението на пъпки от акне може да помогне за изчистване на порите и минимизиране на възпалението, следователно не само помага за изчистване на пъпките, но и може да намали зачервяването.

Ретинолът е най-известното производно на витамин А, тъй като се предлага без рецепта. Въпреки че е най-малко интензивен, той все още може да раздразни кожата и да причини различни нежелани реакции:

Изсушаване и раздразнение на кожата: Ретинолът може да предизвика изсушаване и раздразнение на кожата, което се проявява със сухота, лющене, зачервяване и дори обриви.

Чувствителност към слънцето: При употреба на ретинол може да се увеличи чувствителността на кожата към слънчевата светлина, което може да увеличи риска от слънчеви изгаряния. Затова е важно да се избягва излагането на пряка слънчева светлина и да се прилага слънцезащитен крем.

Увеличаване на пъпките: В началото на употребата на ретинол може да се наблюдава увеличение на пъпките поради стимулиране на обновяването на кожата и избиването на запушени пори.

Леки дразнения на очите: При някои хора употребата на продукти с ретинол може да доведе до леки дразнения на очите.

Леки възпаления на устните или около устата: При някои хора употребата на ретинол може да предизвика леки възпаления или раздразнения около устата.

Въпреки тези нежелани реакции, ретинолът е ефективен съставен елемент в грижата за кожата и може да предложи много ползи, особено за борба с бръчките, пигментацията и акнето. Все пак, преди да започнете да използвате продукти с ретинол, винаги е добре да се консултирате с дерматолог или друг квалифициран медицински специалист, за да определите най-подходящия режим на лечение за вашата кожа.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay