Постен тиквеник за Бъдни вечер

Постен тиквеник за Бъдни вечер
recepti.gotvach.bg

Остават броени часове до свтлата вечеря на Бъдни вечер. Помислихте ли за десерта? Представяме ви рецепта за постен тиквеник, който можете да приготвите за Бъдни вечер или други постни поводи, както с точени, така и с готови кори.

Необходими продукти:

За тестото:

500 г брашно

1 суха мая (или 25 г свежа мая)

1 чаша топла вода

1/4 чаша олио

1 супена лъжица захар

Щипка сол

За плънката:

1 кг тиква, настъргана на филийки

1 чаша орехи, смляни

1 чаша захар

1 супена лъжица канела

1/2 чаша олио

Начин на приготвяне:

Пригответе тестото:

Разтворете маята в топлата вода и оставете да шупне. В голяма купа смесете брашното, захарта и солта. Направете вдлъбнатина в средата и добавете разтворената мая, олиото и топлата вода. Замесете гъсто тесто, покрийте го и го оставете да втаса на топло място за около 1 час или докато удвои обема си.

Пригответе плънката:

Смесете тиквата с орехите, захарта, канелата и олиото.

Сглобете тиквеника:

Разделете тестото на две части и разточете всяка част на тънък лист. Намажете със сместа от тиквата и орехите върху единия край на тестото. Завийте тестото, за да образувате руло.

Изпечете:

Поставете тиквениците в предварително загрята фурна на 180 градуса.Печете за около 40-50 минути или докато стане златисто.

Охладете и сервирайте:

Извадете тиквениците от фурната и ги оставете да се охладят преди да ги нарежете.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay