Синята светлина, преждевременно стареене и грижата за кожата в съвременната дигитална реалност

Синята светлина, преждевременно стареене и грижата за кожата в съвременната дигитална реалност

Николай Лазаров е вдъхновител и създател на натурална козметика L’ali®, разработена съвместно с експертите в областта на натуралните продукти от Болонския университет и в Лаборатория за натурални продукти в Тулуза, Франция. Разработката на холистичния бранд отнема близо 4 години и в работата участват независими международни консултанти от България, Швейцария, Португалия, Италия, САЩ и Холандия. Създава международен екип, с който полага на ново течение в натуралната козметология – персонализирана "Козметика по мярка". Компанията предлага продуктите си в редица европейски държава, а съвсем скоро предстои и дебют в Азия.

Филантроп по душа, през последните 11 години той участва в редица благотворителни инициативи. Създател и радетел е на социално отговорния тип предприемачество. За него бизнесът е кауза.

Започва пътя на висшето си образование в Московската Академия на икономиката и Правото, но след 2 години на стрес и интензивна градска реалност в 15 милионния мегаполис решава да избере по-екологичния и спокоен живот в България.

Въпреки стабилната мениджърска кариера в корпоративния свят, постепенно фокусът му се измества към здравословния начин на живот, съобразен както с грижата за човека, така и с грижата за околната среда. Вярва в концепцията, че вниманието към кожата и фокусът към ежедневните ритуали са съществена част от любовта към себе си, което е пряко свързано и с емоционалната интелигентност. 

Задълбочава познанията си във връзката на емоциите с тялото и преминава през редица курсове за емоционална интелигентност. Интересите му включват холистичния подход в грижата за тялото, ума и душата - здравословно хранене, спорт на открито, походи в планината, астрология, психология и други холистични и алтернативни практики. 

Българският козметичен бранд за натурална козметика L'ali® Lab е пример за успешна иновация в областта. Със своята вдъхновяваща визия, компанията предлага разнообразие от 77 продукта, като 4 от тях са директно насочени към превенция и защита от синята светлина и негативните последствия от дигиталното замърсяване. Технологично разработените формули на продуктите на L'ali® Lab съчетават в себе си мощните свойства на клинично доказани натурални активни съставки и традиционни растителни екстракти, осигурявайки необходимата грижа за кожата в епохата на дигиталните технологии и все по-замърсената околна среда, в която преминава и голяма част от нашето ежедневие.

Компанията се отличава с ангажираност към клиента, като организира разяснителни информационни кампании, целящи запознаването на клиентите с всички аспекти на грижата за кожата - от характеристиките на кожата и косата, през съставките и подбора на продукти, до създаването на персонален ритуал за красота, адаптиран към индивидуалните нужди на всеки потребител. На техния уебсайт www.lalilab.co всеки може да извърши безплатна персонална диагностика – Козметика по Мярка™ , и да се възползва от експертни съвети за оптималната грижа за своята кожа.

По повод женския месец читателите на Jenite.bg могат да се възползват от специална отстъпка - 30% с промокод JENITE30 за всички продукти и програми в сайта на L’ali®, до 31.03.2024г.

Как синята светлина влияе на кожата и защо е важно да се защитаваме от нея? Води ли това до преждевременно стареене?

За да бъдем красиви и здрави е нужно да бъдем в хармония с естествените процеси, които протичат в тялото ни и които са жизнено важни за него. Стареенето е естествен процес, и ние всички стареем красиво, с изключение когато не е подсилван от външни фактори.

Сиркадният ритъм или с други думи, нашият вътрешен биологичен часовник, играе критична роля в регулирането на физиологичните процеси на цялото ни тяло през денонощието. Този цикъл е синхронизиран с редица външни фактори, като светлината, която играе ключова роля в този процес и когато този цикъл е извън ритъма си, а процесите не са в синергия, тялото започва да страда.

Синята светлина, емитирана от електронни устройства като телефони и компютри, нарушава този ритъм и тялото бързо излиза извън баланс. Вечер, ефектите от дигиталните устройства и синята светлина забавят производството на мелатонин - хормонът на съня, което неминуемо води до нарушения в цикъла на сън и бодърстване.

Какво означава това за кожата? Само кожата ли страда?

Нарушенията в сиркадния ритъм могат да доведат до увреждане на клетъчните процеси и естествения регенеративен цикъл на кожата. Всяка нощ, когато процесите вървят гладко, тялото и кожата ни се самовъзстановяват. От друга страна, при продължителен дисбаланс, намаленото производство на мелатонин ще допринесе за ускорената поява на бръчки, загуба на еластичност и неравномерен тен на кожата. Стресът и липсата на сън могат да увеличат възпалителните процеси в тялото и кожата, което би довело до поява на акне и други проблеми.

Можем ли да спрем негативните ефекти от синята светлина и преждевременното стареене?

Тялото ни е перфектна машина, която работи с неповторима точност и синергия. То има способността да се самовъзстановява, ако ПРОСТО МУ ПОЗВОЛИМ да го направи. Алвеолите на белите ни дробове се обновяват за приблизително 8 дни, клетките на кожата за 10 до 30 дни, лигавицата на стомаха за 2 до 9 дни, рецепторите ни за вкус за 10 дни, а червените кръвни клетки например - за 4 месеца. Нужни са съвсем леки корекции в начина на живот и можем да ускорим този процес на регенерация с помощта на няколко полезни навика в забързаното ежедневие.

Съвсем скоро на нашия сайт стартира безплатна програма, която ще работи в полза на съвременната жена и ще и помогне да усвои с лекота нови полезни навици, за да изгради индивидуална рутина за повече енергия, здрава и красива кожа. А и не само.

Като част от политиката ни за социална отговорност на бранда, тази програмата е част от едногодишна кампания, която ще е достъпна напълно безплатно до широката аудитория в социалните мрежи.

Включва индивидуален анализ, оценка на текущото състояние на кожата, така и индивидуална програма за здраве и красота.

Навиците ни днес са животът, които ще имаме утре. Но не само…

Ето някои лесни трикове, които значително ще подобрят твоето физическо и ментално здраве, а това веднага ще се отрази и на кожата ти.
1. Хидратация. Всички знаем колко важна е ежедневна хидратация, какво е правилното количество вода и как да го приемаме? Изпивай всеки ден по 30 мл на килограм (при 50 кг средно тегло при жените, нормата е 1.5л вода). Разпредели я на малки порции, с редовна консумация, за да може да се усвои от тялото, а не просто да премине през него.

При достатъчно количество вода ежедневно, освен хидратиращ ще се получи и детоксикиращ ефект чрез отделителната система,  който ще отведе голяма част от натрупаните в организма токсини, а това ще подобри състоянието на кожата ти.

2. Пълноценен сън. Дай на тялото си подходящи условия за почивка и регенерация. Една от най-важните стъпки е ранното лягане, а именно преди 22ч. Важно е не колко спим, а кога спим. Точните фази на сън дават най-големи резултати.

3. Ежедневен дигитален детокс – Всеки ден не използвай и не гледай екрани,  минимум 2 часа преди лягане и 2 часа след съдуждане. 5 минути почивка на всеки 30 мунити пред екрана в работния условия ще направят чудесна за очите, ума и емоционалното ти състояние.

4. Информационен детокс. Изключи всички известия и сама определи кога и колко често да влизаш в приложенията, да гледаш Телевизия, или  да слушаш любимите си предавания. Намаляването на непрестанно заливащите ни информационни потоци ще намали тревожността, стреса и ще подобри концентрацията ти и ефективността на  изпълнение на задачите в ежедневието ти.

5. Човек е това, което е храната му! Здравословна диета съобразена с личните предпочитания и непоносимости ще ни дари с детоксикирана кожа и тяло, спокоен ум и ясна преценка.

6. Всичко, което се движи е живо. Ежедневните разходки в градска среда и кратки динамични тренировки ще подобрят физическата ти форма, ще ускорят метаболизма, ще изчистят съзнананието и ще намалят токсините от излишните килограми в тялото ти. Подарявай всеки ден 20 минути на тялото си. И то ще те възнагради.

7. Точните продукти за твоята кожа. Иновативната натурална козметология отдавна черпи от силата на Природата при създаването на безопасна натурална и персонализирана рутина със синергични продукти.

Според научно изследване 85% от хората съобщават за проявена чувствителност в зоната на лицето.

Последните тенденции в грижата за кожата са специализирани продукти за борба с негативните последствия от градското и дигиталното замърсяване. Най-честите причинители на чувствителната кожа на съвременния човек днес. Продуктите, специално формулирани за този тип защита, играят ключова роля в запазването на баланса на сиркадния ритъм и поддържането на оптималното здраве на кожата.

Синята светлина, преждевременно стареене и грижата за кожата в съвременната дигитална реалност

Какви са ключовите активни съставки в козметиката, насочена към защита от синя светлина и преждевременно стареене?

В продуктите, предназначени да се справят с ефектите от синя светлина можем да открием съставки, чиято цел е ефективна защита и възстановяване, при настъпила вече увреда. Антиоксидантите, като витамин C и E, предоставят мощна защита срещу свободните радикали. Ниацинамидът (витамин B3) и пептидите съчетават усилията си за подобряване на структурата на кожата, а хиалуроновата киселина осигурява допълнителна хидратация, а екстрактите от растения, като зелен чай и розмарин, добавят природна антиоксидантна защита.

Сред добре познатите съставки обаче вече можем да отличим и няколко нови, които изпъкват със стоя впечатляващ клинично доказан ефект. Такава иновативна активна съставка е Екстракта от Храстова Детелина - Леспедеза. Предназначен за борба с последиците от нарушения сиркадния ритъм на кожата, екстракта предоставя не само антиоксидантна защита, но и невероятни ползи за външния вид на кожата, като изравняване на тена на кожата, намаляване на подпухналостта и тъмните кръгове около очите. Друг интересен пример с висок антиоксидантен потенциал е Ликопенът. Като хранителна добавка, сме свикнали сме да го свързваме със здравето на сърдечно-съдовата система, но последни изследвания сочат, че ефекта му върху кожата също е неоспорим - близо 100 пъти по-силен атиоксидант от витамин Е.

Синята светлина, преждевременно стареене и грижата за кожата в съвременната дигитална реалност

Как влияе сиркадния ритъм на физиологичните процеси в кожата?

През деня, кожата активно се защитава от вредни външни влияния като слънчева светлина, замърсявания и температурни промени. Според изследвания, най-голямата активност на кожата се наблюдава след обяд, когато до 20% от секретираното количество себум и пот са по-високи. Този процес е критичен за регулиране на температурата на тялото, като кожата става по-устойчива към външни влияния. През деня, pH на кожата леко се повишава поради увеличената продукция на себум и пот, като средното pH, според Световната здравна организация, е около 5,5. Този сиркаден ритъм прави кожата по-устойчива на външни фактори и поддържа бариерната й функция.

През нощта, кожата преживява важни процеси на възстановяване и регенерация. Гените, активни в сиркадния цикъл, насочват клетките към регенерация на ДНК и повишаване на клетъчното обновяване. Около 30% от производството на колаген и еластин се осъществява по време на сън, подобрявайки еластичността и текстурата на кожата. Вечер температурата на кожата намалява, улеснявайки по-добро задържане на влага. През нощта, когато кожата е по-малко изложена на външни влияния, pH намалява до около 4,7. Този процес е свързан с намалена продукция на себум и възстановяване на водния баланс. Регулирането на киселинната мантия играе ключова роля в поддържането на здравословен метаболизъм на кожните клетки. Тези сиркадни промени в pH подчертават значение на кожата защитаваща се и бореща се с външни влияния и бактерии през деня.

Козметичните продукти, предназначени да се справят с негативните ефекти на синя светлина, се отличават със специализирани формули и съставки, създадени за борба с тези нови уникални предизвикателства. Те интегрират високотехнологични решения с новаторски активни съставки, гарантирайки не само защита, но и активна подкрепа за възстановяване на кожата.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay