Вредни ли са татуировките и защо?

Вредни ли са татуировките и защо?
Pexels

Проучване показва, че поне девет от десет души, които си правят татуировки, несъзнателно се  излагат на химикали , които причиняват увреждане на органите, пише Мейл онлайн.

Тестове на 54 проби мастило показват, че 45 от тях съдържат  съединения, които не са посочени  на етикета.

"Това е първото проучване, което изрично разглежда мастилата, и вероятно е най-изчерпателното, защото се спира точно на пигментите", каза д-р Джон Шверк, химик от университета в Бингхемптън, който е ръководител на изследването.

Най-често срещаното вредно вещество е  полиетиленгликол  - съединение, което е свързано с  увреждане на органи , включително некроза в бъбреците.

Сред другите съединения са  вид антибиотик  и  2-феноксиетанол , който се свързва с дисфункция на нервната система при бебета.

Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата на САЩ (FDA) ще започне да регулира мастилата за татуировки през следващите месеци, след като гласуването в Конгреса в края на 2022 г. му даде правомощия за това. Законодателите взеха решение за промяната след множество съобщения за заболявания, причинени от замърсявания чрез татуировки.

В проучването, публикувано в списание Analytical Chemistry, учените са събрали  проби от мастило от девет производители . След това съставките, открити при тестовете, са сравнени с тези, посочени на етикетите на мастилата, за да се разкрият несъответствията.

Полиетиленгликолът , открит в мастилата, може да се използва в татуировките като сгъстяващ агент, което улеснява нанасянето им. Той се използва и в други продукти, като например в  продукти за измиване на тялото, фондьотен и дори в лак за коса .

2-феноксиетанол, който също е открит в някои от мастилата, може да бъде добавен като консервант, предполагат експертите, тъй като спира развитието на микроби в мастилото след отваряне на бутилката.

Мастилата за татуировки, внасяни в тялото от татуистите, могат да бъдат абсорбирани от  макрофаги  - вид бели кръвни клетки, които задържат мастилото в кожата и така поддържат татуировката на място. Но в някои случаи е възможно примеси да попаднат в кръвния поток и да се разпространят по цялото тяло, което повишава риска от нежелани странични ефекти, като например увреждане на органи.

Дерматолозите и преди са предупреждавали за татуировките, като са казвали, че те  затрудняват откриването на рак на кожата  и съдържат примеси, които могат да повишат риска от усложнения.

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay