Каперси- какво представлява и как се консумират

Каперси- какво представлява и как се консумират
unsplash

Каперсите са малки зелени топчета, които се използват като подправка в кулинарията. Те се получават от растението Capparis spinosa, което расте в средиземноморските и други топли региони. Каперсите имат солен и кисел вкус, което ги прави популярни добавки към различни ястия.

Каперсите могат да се консумират на няколко начина:

Сурови каперси: Младите каперси се събират преди да се развият напълно и се консумират сурови в салати, сандвичи или дори като декорация.

Консервирани каперси: Най-често каперсите се консервират в солена разтвор, като по този начин могат да се съхраняват дълго време. Преди да се използват, трябва да бъдат измити, за да се отстрани излишната сол.

Мариновани каперси: Те се може да се намачкват в оцет или сок от лимон и да се мариноват, за да придобият допълнителен кисел вкус.

Каперсите се използват като подправка в множество ястия, включително салати, паста, риба, пиле и много други. Техният уникален вкус може да добави интересни нюанси към храната.

Относно ползите за здравето, каперсите съдържат витамини (като витамин К), минерали и антиоксиданти. Въпреки че се консумират в малки количества, те могат да допринесат за хранителния баланс и да бъдат част от разнообразната диета. В допълнение, каперсите се свързват със следните потенциални ползи:

Антиоксидантна защита: Каперсите съдържат антиоксиданти, които могат да помогнат в борбата срещу свободните радикали и да предпазят клетките от увреждане.

Подпомагат храносмилането: Каперсите се смятат за добър източник на фибри, което може да подпомогне здравето на храносмилателната система и регулирането на храносмилателния процес.

Минерали: Те съдържат минерали като магнезий, калций и желязо, които са важни за различни аспекти на здравето, включително силни кости и хемоглобин.

Обаче, като всяка храна, и консумацията на каперси трябва да бъде в рамките на разумните количества. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay