5 начина да се отървем от досадните секрети в носа

5 начина да се отървем от досадните секрети в носа
Canva

Независимо дали сме настинали или имаме някакъв друг здравословен проблем, свързан с дихателните пътища, то секретите в ноа не са никак приятни. В зависимост от причината, е възможно да се приложат различни методи за облекчаване на симптомите. Ето пет начина, които може да помогнат:

Използвайте физиологичен разтвор или морска вода

Изплакването на носа с физиологичен разтвор или морска вода може да помогне при отстраняването на излишните секрети и подпомага почистването на носните пътища. Можете да използвате спрей за нос или просто да изплакнете носа с помощта на носен бутил.

Парене

Изложете се на пара, като например чрез топъл душ или ползване на инхалатор. Парата помага на носните пътища да се разширят и може да подпомогне отделянето на секретите.

Ползвайте овлажнители

Овлажнителите на въздуха в дома могат да помогнат при поддържането на влажността в носните пътища, което може да помогне при отделянето на секретите.

Пийте достатъчно течности

Поддържането на добра хидратация помага на тялото да се справя с излишната секреция и да я разрежда, като я прави по-лесна за отделяне.

Избягвайте алергените

Ако причината за излишната секреция е алергия, старайте се да избягвате контакта с алергените, които я предизвикват. Това може да включва почистване на дома, използване на алергоспецифични препарати или промяна в диетата.

Ако проблемът с излишната секреция на носа не се подобрява или се влошава, е важно да се консултирате с лекар, за да се изключат сериозни причини и да се определи подходящото лечение.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay